Lavarunouden SM-kilpailun tuloksia

LASSI KALLEINEN LAVARUNOUDEN SUOMEN MESTARI 2017

Lavarunouden eli Poetry slamin Suomen mestaruudesta runoiltiin Kuopiossa lauantaina 26.8. Suomen mestaruuden lisäksi panoksena oli myös Suomen edustuspaikka Pariisiin vuoden 2018 Poetry Slamin MM-kisoihin.

Mestaruuden voitti oululainen Lassi Kalleinen ja toiseksi tuli Venla Moisala Tampereelta ja kolmanneksi Jukka Kervinen Kuopiosta. Ensi vuoden MM-edustaja on Moisala, koska sekä Kalleinen että Kervinen ovat kisoissa käyneet ja kustakin maasta pääsee sama runoilija kamppailemaan maailmanmestaruudesta vain kerran.

Runopuulaakissa olivat mukana 8 karsintakisan voittajat. Aluekarsintoja käytiin Helsingissä, Lahdessa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Forssassa, Turussa, Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa. Mukana olivat myös perjantaina käydyn keräilyerän kaksi parasta.

SM-loppukilpailu käytiin olutravintola Maljassa, jonne oli kokoontunut toistasataa lavarunouden ystävää. Tuomaristosta valtaosa oli tehtävässään ensimmäistä kertaa, mutta kaikki suoriutuivat vastuullisesta tehtävästä johdonmukaisuuden ja tasapuolisuuden periaatteiden mukaisesti.

Lavarunoilun Suomen mestaruuskisa kisaillaan kansainvälisillä Poetry slam-säännöillä. Jokainen runoilija esittää vain omaa tuotantoaan, esiintymisaika on rajattu korkeintaan kolmeen minuuttiin ja kisan tuomaristo on koottu paikalla olevasta yleisöstä. Pääsääntöisesti kierroksia kisassa on kolme, joten runoja kuultiin kahden tunnin aikana runsaasti. Ensimmäisellä kierroksella ovat mukana kaikki, toisella puolet runoilijoista ja mestaruuden ratkaisee kolmen parhaan kolmas kierros.

Lopputulokset

1. Lassi Kalleinen Oulu  27,2 pistettä
2. Venla Moisala Tampere 26,5 pistettä
3. Jukka Kervinen Kuopio  25,7 pistettä
4. Kaisa Karekallas Lahti
5. Leena Jauhiainen Kuopio (keräilyerän 2.)
6. Anneli Pääkkönen Savonlinna
7. Heikki Jalava Helsinki,
8. Seija Hämäläinen Kuopio (keräilyerän 1.)
9. Marsalkka Kallas Turku
10. Marketta Sandberg Forssa

Kuopion Runopuulaakin järjestivät Vestäjät, P-Savon taidetoimikunta ja Runokukko.

Aforismin aika -kilpailun voittaja keväällä 2017 Esko Lovén
Kilpailun tuomarien terveiset:

Esko Lovén, Aforismin aika – kilpailun voittaja.

”Aforismin aika –kilpailun osallistujajoukko oli ilahduttavan laaja, etenkin siihen nähden, että kilpailu oli rajattu Pohjois-Savon alueelle. Osallistujia oli 58 ja tarjottuja aforismeja oli reilusti yli 400.

Tarjonta kilpailussa oli moninaista, klassisen tiiviistä aforismista pohdiskelevaan, jopa rupattelevaan tyyliin. Joukosta löytyi mm. elämänkokemusta ja huumoria, pessimististä tarkkanäköisyyttä ja herkkävireistä luontoaforismia.

Vestäjien pj Sari Siltavuori onnittelee kärkikymmenikköä.

Hyviä aforismeja nousi esille runsaasti. Kärjen osalta raadin mielipiteet menivät jonkin verran ristiin, mikä lienee tavallista tällaisessa lajissa, jossa objektiivia mittareita tason arviointiin ei ole olemassakaan. Kilpailijoiden nimet tai edes nimimerkit eivät olleet raatilaisten tiedossa kilpailuaforismeja arvioitaessa.”

Kilpailun raatina toimivat kirjailija Hannu Hirvonen Turusta, näytelmäkirjailija, psykologi Pauli Kallio ja toimittaja Jussi Tuovinen Kuopiosta. Kilpailun pääpalkinto oli 500 euroa.