Vestäjien hallitus
Pohjois-Savon Kirjallinen Yhdistys Vestäjät ry:n puheenjohtajana jatkaa kaudella 2024-2025 Riikkamaria Korhonen. Muut hallituksen jäsenet ovat varapuheenjohtaja Anne Karjula, sihteeri ja tiedottaja Riikka Viinikanoja ja Kirjakantin tuottaja ja taiteellinen johtaja Sari Siltavuori.
Vestäjät ry:n perustama Sanataidekoulu Aapeli jatkaa työtään Pohjois-Savon sanataideverkoston kehittäjänä. Aapelin kotisivuilta Toimintakartta kohdasta löydät terkempaa tiedoa Aapelin toiminnasta.
Tervetuloa mukaan toimintaan!
Vestäjien pajatoiminta syksyllä 2024:
UUSI: Unista kirjoittamisen paja
Seuraatko jo uniasi tai kutkuttaisiko sinua ryhtyä tietoisesti seuraamaan, millaisia luovia tarinoita sisimpäsi sinulle öisin tarjoaa? Tässä unista kirjoittamisen pajassa käytämme uniamme kirjoittamisen sytykkeinä. Kun seuraa uniaan, on aina jotakin, mistä lähteä kirjoittajana liikkeelle. Kirjoitamme unista runoja, tarinoita ja vaikka laulunsanoja, jos se on sinun lajisi. Ryhmässä ei käytetä punakynää, mutta sitäkin enemmän uteliaisuutta ja leikkimieltä.
Paja kokoontuu Pääkirjastolla kerran kuukaudessa lokakuusta alkaen. Tarkka aloitusajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Pajaohjaajana Kirsi Virkkunen.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: vestajat(at)gmail.com
Torstain tarinat -pajassa paneudutaan jokaisen omaan tekstiin (proosa, runo, yksittäinen tarina tai osa suurempaa kokonaisuutta) sekä tehdään kuvaa ja sanaa yhdistäviä harjoituksia.
Paja kokoontuu Reumayhdistyksen toimistossa (Niiralankatu 17 B). Päivämäärät saa pajavetäjiltä Leena Jokimaalta leena(at)jokimaa.fi ja Seija Hämäläiseltä seijahamalainen(at)outlook.com. Pajaan mahtuu uusia!
Proosapajoissa paneudutaan osallistujien työn alla oleviin käsikirjoituksiin ja teksteihin yhdessä kommentoiden ja kannustaen.
Proosapaja 1 kokoontuu Pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin. Päivämäärät saa pajavetäjä Marjo Kaikkoselta, marjo.kaikkonen(at)hotmail.fi. Paja on täynnä.
Proosapaja 2 kokoontuu kerran kuussa ryhmän osallistujien kesken sovittuna ajankohtana. Päivämäärät saa pajan yhteyshenkilöltä Kaisa Törmäseltä, kaisa.tormanen(at)hotmail.com. Pajaan mahtuu uusia!
Runopajassa tuetaan kirjoittajan omia vahvuuksia ja annetaan suullista rakentavaa palautetta osallistujien teksteihin. Runojen teemat sovitaan yhdessä tai pajavetäjien toimesta.
Paja kokoontuu kokoontuu Pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin. Päivämäärät saa pajavetäjiltä Taisto Leppäsaarelta, taistoleppasaari(at)gmail.com ja Esko Lovénilta, esko.loven(at)dnainternet.net.
Kirjallisuuslähtöinen Tasan-hanke
Kuulumisia Vestäjien kirjallisuuslähtöisestä Tasan- hankkeesta harvaan asutulle maaseudulle. Hanke alkoi kesällä 2023 ja päättyy Kielikublii Kirjakanttitapahtumaan marraskuussa 2024.
Pielaveden Venetmäen Mäkien kylien hankkeessa suunniteltiin ja tehtiin
kierrätysmateriaalista yhteistaideteos Venetmäen MKS:n talon seinään. Teos Polle, Raveli
ja Riitti, Mäkien kylien maisemissa julkaistiin Venetmäellä pidetyssä kesäjuhlassa. Teos on
osa tarinallisia Mäkien kylien tarinallisia pyöräilyreittejä, joita pääsee tulevaisuudessa
lukemaan ja kuulemaan QR-koodien kautta. Tarinat liittyvät mm. kirjaan: Mäkien kylät
(2022). Videolla on kooste teoksen tekemisen vaiheista: https://www.youtube.com/watch?v=VifsrHsknS0
Kojanlahti-Ruskilan kyläyhdistyksen kanssa tavattiin kylätalolla tarina-ja kuvataide- kädentaitotyöpajojen merkeissä pitkin vuotta. Bonuksena olivat Villa Rysselissä pidetyt Astan jumppahetket työpajojen lomassa, jotka löytyvät youtubesta. Työpajoista syntyi monenlaisia ulostuloja, kuten videon loppupuolella vilahtava kylän pienoismalli.
Video on kooste Heinähässäkkätapahtumasta, joka pidettiin Koistilan pelloilla 13.7. ja jossa heinäteon ja Kurkkuterapian ohella vilahtelee kylällä 1960-luvulla asuneita hahmoja. https://www.youtube.com/watch?v=QYFIsmK_AAI
Vehmersalmen historiaryhmän kanssa suunniteltiin ja toteutettiin Tarinat talteen tarinankeräystyöpajoja, joissa keskityttiin pääosin sota-aikaan kotirintamalla. Niistä tallennettuja videoita ja vanhaa esineistöä on nähtävillä parhaillaan Vehmersalmen kirjastolla olevassa Tarinat talteen – näyttelyssä. Muistojen pyhäkoulunäyttely on ollut esillä Vehmersalmen kirkossa, jossa myös pidettiin Muistojen pyhäkoulu 28.6 ja josta löytyy myös videotallenne sanataidekoulu Aapelin youtube-videokanavalla. Pyhäkoulu näyttely-rantautuu Kuopion Tuomiokirkkoon Kirjakanttiviikon 10.-17.11 ajaksi.
Videolla Marja-Leena Pekkarinen kertoo asuinpaikkansa Tervassalon saaren monikerroksisesta historiasta. Päivään mahtui myös monille kesän kohokohta, kun Yläpihan entisessä kanalassa pidettiin vuotuinen Kanalankirkko. https://www.youtube.com/watch?v=F7LCIy-rlGs
Kevään 2024 toimintaa:
Vestäjien Minna C -työpajat tulevat taas Minna Canthin syntymäpäivän viikolla 12. Tarkemmat tiedot ajankohdasta, paikasta ja sisällöstä Vestäjien somekanavissa Instagramissa ja Facebookissa.
Vestäjien pajat keväällä 2024:
Pajat käynnistävät toimintansa alkuvuodesta. Tarkista pajatilanne ja tule mukaan!
Proosapaja 1 kokoontuu Pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin klo 16.30-18.30, tarkat päivämäärät saat pajavetäjä Marjo Kaikkoselta, marjo.kaikkonen(at)hotmail.fi. Paja on täynnä.
Proosapaja 2 kokoontu kerran kuussa ryhmän kesken sovittuna ajankohtana. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumiset pajan yhtyshenkilölle Kaisa Törmäselle, kaisa.tormanen(at)hotmail.com. Mukaan mahtuu vielä uusia!
Runopajan kokoontuu Pääkirjastolla kerran kuussa keskiviikkoisin klo 17-19, tarkat päivämäärät saat pajavetäjä Taisto Leppäsaarelta ja Esko Lovénilta. Mukaan mahtuu vielä muutama! Lisätietoja: taistoleppasaari(at)gmail.com
Torstain tarinat -paja kokoontuu kerran kuussa torstaisin klo 16.30-18.30. Tarkat päivämäärät ja tiedon paikasta saat pajan vetäjältä Leena Jokimaalta. Muutama mahtuu vielä mukaan. Lisätietoja: leena(at)jokimaa.fi
Kirjakantti 2024 -kirjallisuustapahtuman suunnittelu käynnistyy yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtuman teema ja nimi julkaistaan kevään edetessä.
Vestäjien Tasan-hanke
Vestäjät polkaisivat kesällä 2023 käyntiin kaksi vuotisen Tasan-hankkeen Taiteen edistämiskeskuksen Hama-avustuksella. Kulttuuri-, taide- ja kirjallisuuslähtöiseen hankkeeseen valitaan kolme kuntaa, joiden asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kanssa tuotetaan yhdessä tehden kylätapahtumia ja pilotoidaan hybriditoimintamalli.
Paikallisuus, osallisuus ja yhteistyö ammattitaiteilijoiden kanssa luo uudenlaista toimintakulttuuria mm. kirjailijavierailuja ja kirjallisuustyöpajoja ajatellen, kun tuottamisessa huomioidaan etäosallistumisen mahdollisuus. Tasan-hanke kannustaa, rohkaisee ja opastaa yhteisen tekemisen myötä paikallisia toimijiota digitaalisten mahdollisuuksien haltuunottamisessa tapahtumia tuottaessa tai vaikka kylien toiminnan esittelyssä. Tasan-hankkeen kylät ovat mukana myös Kirjakantti-tapahtumissa vuosina 2023 ja 2024.
Tasan-hankeessa työskentelee kaksi taiteilijaa, tuottaja ja digiosaaja. Hankkeen koordinoinnista vastaa Sari Siltavuori.